top of page
Fjernelse af tatovering_1-4.png

Fjernelse af tatovering

Der kan være lige så mange årsager til at få fjernet sin tatovering – som der var til at man fik den. Fakta er at tatoveringsfjernelse er en procedure der vinder større og større indpas i den kosmetiske verden, og da 15 % af den danske befolkning er tatoveret – og næsten hver 6. fortryder deres tatovering igen.

 

Heldigvis er der nu rigtig gode muligheder for at få enten fjernet eller reduceret sin tatovering nok, til at man faktisk har mulighed for at ombestemme sig.  

Hvad er en tatovering? 

Tatovering er en betegnelse for den skik at frembringe kunstige mærker eller mønstre på huden. De fleste tatoveringsfarver består af en opløsning af farvekorn, som prikkes ind i huden. Farvekornene er så store, at huden ikke selv kan skille sig af med dem. Tatoveringer findes i flere variationer end vi findes mennesker på jorden.

For at forstå, hvordan laserfjernelse af tatoveringer fungerer, bliver man nødt til at forstå, hvad en tatovering er, og hvordan den opfører sig i huden. Arkæologer har fundet beviser på, at mange menneskelige kulturer har tatoveret i årtusinder. Selv om avancerede elektroniske værktøjer har ændret den måde, tatovering udføres på, er tatoveringens essens stadig ret konstant. En nål eller et lignende værktøj bruges til at indlejre farve i huden permanent. 

 

Folk forestiller sig ofte, at en moderne tatovør indlejrer farve i huden ved hjælp af noget, der ligner en nål, som vi kender den fra en sprøjte. Men en tatoveringsnål er faktisk mere som en fyldepen. Når spidsen af tatoveringsnålen dyppes ned i blækket, hænger det ved og trænger ind i hudens epidermis og dermis. Herefter sker der en kapillær bevægelse, som får blækket til at sætte sig i læderhuden. Med andre ord sker der en fysisk proces, som får din hud til at suge blækket op. 

 

Dit immunsystem gør tatoveringer permanente. Det er hovedsageligt kroppens eget immunforsvar, der holder blækket på plads for evigt. Blækket holdes på plads, når hvide blodlegemer oversvømmer området for at forsvare det mod nålens indtrængen. Nyere forskning har vist, at tatovering ikke bare producerer en overdreven reaktion fra hvide blodlegemer under processen. Det er snarere en løbende immunrespons i kroppen. Længe efter tatoveringen er overstået, fortsætter kroppen med at sende immunceller ud for at "beskytte kroppen". Det er derfor, blækket bliver siddende for evigt. 

Girl with a Shoulder Tattoo _edited.png

Hvordan foregår det?  

Fjernelse af tatovering_svale_edited.jpg

Fjernelse af tatoveringer er en procedure, der hjælper din krop med at fjerne det permanente blæk. Normalt arbejder dit immunsystem dagligt på at fjerne fremmede partikler fra din krop, men blækpartikler er for store til, at dit immunsystem selv kan fjerne dem, og det er derfor, de er permanente.  Som nævnt ovenfor er tatoveringerne permanente på grund af den måde, din krop reagerer på det den opfattede som trussel om perforering. Men laser kan bruges til at bryde med status quo og fjerne tatoveringer, man har fortrudt.  

Fjernelse af tatoveringer med laser indebærer brug af en laser, der er specielt designet til at ramme blækket uden at påvirke huden i væsentlig grad.  Når laseren føres hen over tatoveringen, trænger den ind i overhuden og læderhuden, hvor den finder og bryder den pigmentering, der udgør tatoveringen. Mens dette sker, påvirkes det omgivende hudvæv slet ikke. Den avancerede laser, vi bruger, opløser pigmenteringen i så små stykker, at dit lymfesystem er i stand til at opsamle dem og skylle dem væk. 

Nd:YAG-lasere kan behandle 90-95 % af alle tatoveringer, da rød og sort er de mest populære tatoveringsfarver. Begge Nd:YAG-bølgelængder er sikre på alle hudtyper og giver mulighed for de mest effektive laserfjerningsprocedurer til tatoveringer. Nd-Yag-bølgelængder arbejder altså effektivt under hudens overflade for at nedbryde blækpartiklerne, der bruges i tatoveringer, så de bliver små nok til at blive udstødt af kroppens egen metaboliske proces.  

Laseren er fokuserede lysstråler, der rettes direkte med det tatoverede område på huden. Laseren opvarmer blækpartiklerne i din hud for at nedbryde dem til mindre partikler, som så er lettere for dit immunsystem at fjerne. Lasere er fokuserede lysstråler, der rettes mod din hud. Lasere opvarmer blækpartiklerne i din hud for at nedbryde dem til mindre partikler, som er lettere for dit immunsystem at fjerne. Det kan tage flere laserbehandlinger at fjerne en tatovering.  

Fjernelse af tatoveringer kan være en kompleks proces, der kan tage flere sessioner at gennemføre. Det skyldes, at permanente blækgranulater fra professionelle tatoveringer ligger dybt under hudens overflade.  

Den laser, vi bruger, påvirker forskellige farver forskelligt, fordi det er en utrolig koncentreret lysstråle. Lysere pigmenteringer vil reflektere mere af laserens lys. Så hvis din tatovering består af lyse farver, har du brug for flere behandlinger, end hvis du havde en mørk tatovering, som absorberede mere af lysstrålen. 

Hvor lang tid tager det?  

Antallet af sessioner, det tager at fjerne en tatovering, afhænger af størrelsen og farven på blækket i din tatovering. Det er desværre meget lettere at påføre en tatovering end at fjerne en. Ved fjernelse af tatoveringer med laser kan det tage mellem tre og 12 sessioner, før du kan se de endelige resultater på din hud. 

Tatoveringer, der er udført af professionelle, er normalt sværere at fjerne, da de indeholder flere pigmentfarver, og der er normalt mange flere detaljer i designet. Ved en professionel tatovering påføres pigmentfarverne ofte dybere i huden, og det kan derfor kræve flere behandlinger. Det betyder ikke, at amatørtatoveringer ikke påføres lige så dybt som professionelle, men nogle gange laver amatørtatovører lommer af blæk, der er for dybe og ekstremt svære at fjerne helt. 

Vi kan ret hurtigt give dig en god idé om, hvor mange sessioner du skal bruge for at fjerne din uønskede tatovering mærkbart under din første konsultation. En gennemsnitlig tatovering kan fjernes på mellem fem og otte lasersessioner. Mørke, gamle tatoveringer kræver måske kun tre eller fire fjernelsessessioner. Nye, tætte, fluorescerende tatoveringer kan kræve 10 eller flere behandlinger, før de er visuelt nedsat eller helt væk. 

Det vil måske overraske dig, men der findes stadigvæk nærmest ingen anerkendt international standard for fremstilling af tatoveringsblæk, modsat de farver der anvendes til PMU.  Derfor kan blækket nogle gange være blandet med andre ukendte stoffer. Nogle gange reagerer disse forbindelser på laserlys og oxiderer. 

Fjernelse af tatovering_app_edited.png

Hvorfor tager det mere end én session at fjerne en tatovering med laserfjernelse? 

Det tager mere end én session at fjerne en tatovering, fordi tatovøren påførte blækket i lag, da du fik lavet din tatovering. Og da laseren nedbryder blækpigmentet til mindre partikler, tager det noget tid mellem sessionerne for din krop at ‘skylle’ blækket ud via lymfesystemet.

 

Din hud har også brug for tid til at hele. Og her bør man huske på at en ung hud heler på ca 28-30 dage og en lidt ældre hud tager tilsvarende længere tid. Derfor kan der heller ikke behandles med mindre en 6 uger imellem, da det blot vil forårsage overbelastning af huden, når man arbejder i den inden endt opheling.  

Lysningen af tatoveringen kan fortsætte i huden flere måneder efter den sidste behandling. Derfor er der mange der vælger at komme med meget store mellemrum i deres behandlinger – da huden så at sige så selv gør arbejdet imellemtiden, i stedet for at modtage et stort antal behandlinger. Dette nedsætter altså antallet af behandlinger – men tager jo så længere tid, så det er lidt optil individet hvad maner til.  

Laserfjernelse er en proces. Den tatovering, du nu fortryder, opstod ikke af sig selv på magisk vis. Den vil heller ikke forsvinde på magisk vis. For at laserfjerningsprocessen skal virke, skal du være engageret i processen. Med andre ord skal du tage dig tid til at deltage i tre til 12 laserfjerningssessioner og pleje din hud tilstrækkeligt efter hver session. Du skal også være tålmodig og huske på, at dit lymfesystem ikke kan skylle alle de nedbrudte pigmenter væk på én gang. Processen er individuel og dine resultater vil fortsætte med at blive bedre over tid, så kodeordet er tålmodighed ....

Forsvinder tatoveringen helt efter laserbehandlingen?  

Nutidens laserapparater kan give fantastiske resultater, men der er desværre ingen garantier. Nogle gange er den totale fjernelse af tatoveringen ikke mulig, trods af brugen af det mest avancerede udstyr til fjernelse af tatoveringer. Behandlingernes succes afhænger af meget mere end blot den type tatoveringsblæk, der er brugt, eller det apparat der bruges til at fjerne den.  

Som med enhver æstetisk behandling afhænger effekten af laserfjernelse af tatoveringer af dine egne unikke omstændigheder. Men vi har uddannelsen og erfaringen til at skræddersy en behandlingsplan, der vil fungere bedst og mest optimalt for dig. Husk, at antallet af sessioner, du skal bruge for at fjerne din tatovering helt, afhænger af en række faktorer, herunder tatoveringens farve, tæthed og størrelse.

 

Men selv om én session ikke fjerner den uønskede tatovering helt, vil dit lymfesystem straks gå i gang med at skylle de nedbrudte pigmenter væk. Derfor vil du oftest kunne se en forbedring allerede efter din første session. 

Der er dog enormt mange faktorer, du bør tage højde for, og der spiller ind og påvirker behandlingsresultaterne,

f.eks:

Hvem er behandlingen så til?

Behandlingen er til dig som, har en tatovering, du gerne vil have fjernet. Generelt er ved godt helbred.

Har realistiske forventninger til proceduren Og forstår risici og mulige bivirkninger ved behandlingen. 

  • Påføringsmetode 

  • Type af blæk brugt 

  • Dybde af blæk  

  • Omfanget af tatoveringen 

  • Din evne til at hele & hastigheden på din cellefornyelse 

  • Hudtype & alder

Tattooed Guy_edited.png

Hvor ondt gør det?  

Du vil sandsynligvis opleve et vist ubehag under laserbehandlingen og en lille smule smerte i området umiddelbart efter. Det skyldes den varme, der skabes af laseren, når den knuser tatoveringspigmentet, som er indlejret i kollagenfibrene i din hud.  

 

I laserapparatet er et kølesystem, der nedkøler den behandlede tatovering undervejs. Efterhånden som laserbehandlingerne skrider frem, vil du opleve, at ubehaget og smerten aftager, fordi der er mindre blæk, der splintres og skaber varme i huden.  

 Umiddelbart efter laseren har ramt tatoveringen, bliver din hud hvid, hvilket vi kalder frosting af huden. Det sker, fordi den varme, der skabes i huden, får vandet i huden til at fordampe. ‘Frostingen’ i huden vil forsvinde inden for 10-20 minutter efter behandlingen. Nogle kunder oplever også punktblødninger og hævelser under behandlingen, men det er ret sjældent.  

De følgende 24-48 timer oplever nogle kunder, at der dannes blærer på grund af varmen; dette sker hovedsageligt i tatoveringer, der har meget fast sort blæk pakket tæt i tatoveringen. Hvis der opstår blærer, skal man lade dem være i fred, da de arbejder som din krops naturlige ‘plaster’ for hurtigere at hele huden nedenunder.

Hævelse af området kan også forventes i de første 24-48 timer. 

Hvad sker der efter behandlingen? 

Fjernelse af tatovering_ryg.png

Undgå UV-eksponering på det behandlede område 30 dage efter behandlingen. Hyper- eller hypopigmentering kan forekomme helt optil 6-18 måneder efter behandlingen. Enhver form for UV-eksponering vil gøre det værre. 

Undgå at pille, klø, kradse og generelt røre ved området, bær løsthængende tøj.   

Det er vigtigt at bruge SPF30 i mindst 30 dage efter behandlingen. Undgå samtidig selvbruner på det behandlede område under opheling. 

Undgå svømning, motion & sauna i mindst 48 timer efter behandlingen  Undgå makeup i mindst 48 timer efter behandlingen.  

 

Påfør aftercare creme på området, hvis det er nødvendigt efter behandlingen, eller et koldt omslag for at køle området, hvis du føler ubehag.  

Farven kan blive visuelt mørkere før der sker en forbedring, dette er en normal reaktion. SÅ panik ej.

Der kan tidligst behandles igen 6 uger efter endt behandling. Lysningen af tatoveringen kan fortsætte i flere måneder efter den sidste behandling, pga af kroppens egen metaboliske proces, det vil derfor være 100% individuelt hvornår der skal behandles igen.  

Påfør regelmæssigt SPF minimum faktor30 på behandlingsområdet. 

Bevægelse - efter 8 timer: At gå en tur er en god måde at pleje din hud på efter fjernelse af tatoveringer med laser. Husk, at dit lymfesystem er en del af dit immunsystem. Så jo stærkere dit immunsystem er, jo hurtigere vil du se de endelige resultater af din behandling. For at booste dit immunforsvar skal du gå ture regelmæssigt. Gåture øger cirkulationen, hvilket betyder, at der strømmer mere blod til behandlingsstedet, og dit immunforsvars effektivitet øges. 

 

Når du får laserbehandlinger, kan proceduren nogle gange forårsage hævelse og blærer og den kan også midlertidigt ændre farven på din hud. Nogle gange kan der opstå overfladisk ardannelse, eller din hud kan blive misfarvet, dette må anses som værende de umiddelbart største ricisi. 

Gratis vejledningssamtale !

Du er mere end velkommen til en gratis vejledningssamtale vedr. laserfjernelse af tatoveringer - her kan du få et realistisk overblik over pris og procedure og vi kan lave et 'prøve-skud' hvis det er smerten du er bange for. Du booker online til din samtale lige her: 

bottom of page